Hvornår er ferie ‘restferie’ under den nye ferielov?
Skrevet af: Anne Robertsen, Customer Success Director
“Har du brugt din restferie?”
Et spørgsmål ledere førhen har stillet deres medarbejdere op til april måned. For april plejer at være der, hvor mange har afholdt de sidste feriedage fra ferieåret, så der har været “rent bord”, inden 25 nye feriedage tikkede ind i maj.
Men med samtidighedsferie taler vi ikke længere om restferie i april, for nu får vi hver måned 2,08 nye feriedage, der kan bruges af løbende. April er nu tidspunktet, hvor vi i stedet skal overveje, om der er nok ferie til at holde hovedferien, og restferie er først noget, vi gør op i december.
Ja, der er meget nyt med den nye ferielov, man som leder skal forholde sig til - og her er restferie en vigtig del af det.
Restferie findes derfor stadig - den kan bare være sværere at få øje på, når vi løbende får nye feriedage, vi kan bruge af. Særligt når vi går ind i et nyt ferieår 1. september, skal man holde tungen lige i munden for at adskille, hvornår hvilke feriedage skal bruges. Nogle skal bruges inden 31. december 2021 og andre inden 31. december 2022.
Men hvad betyder for meget restferie?
Har medarbejdere restferie tilbage, når vi rammer 31. december, skal den 5. ferieuge som noget nyt udbetales. Du kan aftale med medarbejderen, at den overføres, men det resulterer bare i endnu mere ferie, der skal afholdes inden næste år.
Bliv klogere på samtidighedsferie og den nye periode for ferieafholdelse
En ny lov og en pandemi skaber usikkerhed omkring ferie
Jeg taler dagligt med ledere fra mange forskellige virksomheder omkring den nye ferielov.
Her er billedet klart: Medarbejdere er tilbageholdende med at holde deres ferie, og det ser jeg to overordnede årsager til:
- Medarbejdere er usikre omkring samtidighedsferie og holder på feriedagene for at have nok til længere ferier
- En pandemi udfordrer måden, mange foretrækker at holde ferie på
Medarbejdere har stadig brug for ferie!
Der ligger et ansvar hos danske virksomheder i at få gjort medarbejderne trygge ved samtidighedsferie. Det vil også sige, at har I medarbejdere, der dropper påskeferien alene af den årsag, at de er usikre på, om de så vil have nok feriedage til sommerferien, selvom de faktisk har nok dage til begge ferier, så mangler der intern kommunikation på området.
Omend vi gerne vil, er det svært at gøre noget ved pandemien og få skabt en ny eftertragtet ferieform for medarbejdere. Men det er vigtigt, at virksomheder og ledere ikke negligerer effekten af ferie for medarbejderes sundhed. Vi bør derfor tale ind til vigtigheden i at holde fri, så medarbejdere stadig opfatter det som legitimt at holde ferie, selvom det måske “bare” bliver hjemme.
Overvejelser, virksomheder bør gøre
Så kære virksomheder og ikke mindst ledere
Stil gerne jer selv disse spørgsmål:
- Har vores medarbejdere holdt mindre ferie, end de plejer, det seneste halve år?
- Hvordan forventer vi, at mængden af restferie vil se ud sidst på året?
- Har vi medarbejdere, der holder igen med at holde ferie, enten fordi de er usikre på samtidighedsferie eller ikke føler, at det er legitimt at holde ferie nu?
- Har vi fortalt vores medarbejdere nok om den nye ferielov og de nye processer og overvejelser?
Selvom den nye ferielov stadig kræver tilvænning for os alle, så er den kommet for at blive - og det er derfor ikke for sent at arbejde på at skabe tryghed omkring den.
God fornøjelse!
Måske vil du også være interesseret i...
Udbetaling af ferietillæg
Elever under ny ferielov
IBM indså hurtigt vigtigheden i korrekt ferieregistrering