Den nye ferielov
Bliv klogere på hvilken effekt loven har på virksomheder og medarbejdere.
Ferie er ikke længere bare ferie
Samtidighedsferie, overgangsperioden, ferie på forskud... Der skal holdes styr på mange faktorer når det kommer til den nye ferielov. Heldigvis er vi godt forberedt, og guider dagligt vores kunder i at navigere i ferieloven.
Fra forskudt ferie til
samtidighedsferie
I september 2020 trådte den nye ferielov i kraft. En af de største forskelle er, at vi er gået fra at have forskudt ferie til samtidighedsferie, mens afholdelses- og optjeningsperioden også ændret.
3 gode måder at komme i gang på
Med sine mange nye regler kan ferieloven hurtigt spille en et puds. Kast dig i gang med ferieloven med vores beregner, lær værdien af en feriedag, eller læs om hvordan man nu kan holde ferie på forskud.
Hvornår er ferie restferie under den nye ferielov?
”med samtidighedsferie taler vi ikke længere om restferie i april, for nu får vi hver måned 2,08 nye feriedage, der kan bruges af løbende. April er nu tidspunktet, hvor vi i stedet skal overveje, om der er nok ferie til at holde hovedferien, og restferie er først noget, vi gør op i december.”
Anne Robertsen, Customer Success Director
FAQ om ferieloven
Hvor mange feriedage får man med den nye ferielov? add
Alle lønmodtagere vil have ret til 25 feriedage, ligesom vi er vant til i dag. Men perioden, hvor ferien optjenes og afholdes, bliver ændret.
I hvilken periode kan man afholde sin ferie under den nye ferielov? add
Optjent ferie kan afholdes i perioden 1. september til 31. december året efter. Det vil sige, at vi fremover har 16 måneder til at afholde vores ferie i. Perioden, som vi kan holde ferie i, er derfor forlænget forlænget med 4 måneder under den nye ferielov.
Har medarbejdere, der er på 100 % barselsdagpenge, krav på ferie og feriepenge? add
Medarbejderen har ikke krav på ferie eller feriepenge fra arbejdsgiver, hvis de er på 100 % barselsdagpenge.
Hent den store ferielovs e-bog
Ferieloven påvirker virksomheders økonomi. Loven kommer med udgifter, administrative byrder og likviditetsmæssige udfordringer, samt lovbestemte kompensationer og muligheder for likviditetslettelser.
Artikler der kan hjælpe jer videre
Den nye ferielov
kræver nyt
feriemindset
Vi skal 'omtænke' ferie. Den nye ferielov er nu officielt trådt i kraft - og det er vi mange, der længe har set frem til.
Elever under den
nye ferielov
Ikke nok med, at man som leder og administrativ medarbejder skal forstå den nye lov, så skal man også forholde sig til suppleringsregler, som blandt andet gør sig gældende for elever og lærlinge.
Kan du skelne mellem ferie fra flere ferieår?
Med den gamle ferielov var vi vant til, at både ferieåret og ferieafholdelsesperioden sluttede samtidig (den 30. april) - men sådan er det ikke længere.
Har du styr på ferieplanlægningen?
Med den nye ferielov har vi fået samtidighedsferie, og det kræver, at du i langt højere grad selv holder styr på dit eget ferieregnskab. Få styr på ferieregnskabet med denne folder.
Kontakt os
Skal vi hjælpe jeres forretning med ferieregnskabet? Udfyld formularen, så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan vores løsninger styrker jeres forretning.
Drejer din henvendelse sig om support, kan du finde mere info her