Tidsregistrering kan øge trivslen hos dine medarbejdere

Det nye lovkrav om tidsregistrering har mødt stor kritik, men faktisk kan det være en stor fordel for dine medarbejdere, hvis du håndterer den nye virkelighed på den rigtige måde. Læs med her, og bliv klogere på hvordan.

Lovkravet om tidsregistrering har for alvor fået folk op af stolene, og mange indvender, at det er en “hån mod medarbejdernes frihed”, “et brud på den fleksible måde, vi arbejder på i Danmark” og en “gammeldags måde at tænke arbejde på.”

Og ja! Det nye lovkrav bliver uden tvivl et administrativt pres, men der er ingen vej udenom: Når lovkravet træder i kraft 1. juli 2024, skal alle medarbejdere registrere deres arbejdstid. I stedet for at fokusere på begrænsningerne, kan vi lige så godt se på mulighederne. Og de er heldigvis mange: Tidsregistrering kan hjælpe både virksomheder og medarbejdere med at balancere frihed, fleksibilitet og effektivitet. Læs med her, og bliv klogere på hvordan.

“Giv det en chance og se på de muligheder, lovgivningen giver. Hvis du som virksomhed arbejder strategisk med de nye data, kan det bringe mange fordele med sig, der opvejer besværet."

Ketty Guldberg Madsen, HR Director i Visma Enterprise

Sådan styrker tidsregistrering trivslen

1. Giver større overblik

Dine medarbejdere skal selvfølgelig tilpasse sig til en ny opgave i hverdagen. Til gengæld får både du og medarbejderne et bedre overblik over deres arbejdstider, og om de i perioder arbejder mere eller mindre end deres normtid. Det gør også, at I nemmere kan tage en dialog om eventuelt arbejdspres og hvileperioder.

2. Understøtter fleksibilitet

Selv om dine medarbejdere fremover skal registrere deres arbejdstid, behøver det ikke at begrænse deres fleksibilitet. Tværtimod. De kan stadig gå tidligere for at hente børn, tage til tandlæge eller arbejde hjemme - og måske endda med bedre samvittighed end før, fordi afvigelserne fra den normale arbejdstid bliver logget sort på hvidt. Selve lovgivningen er også fleksibel, da medarbejderne kun skal registrere det samlede antal timer på en dag - ikke de specifikke tidspunkter, de har arbejdet

3. Reducerer arbejdspres og stress

Nogle medarbejdere ved præcist, hvor meget de arbejder, mens andre ikke har nogen anelse. Ved at registrere deres arbejdstid får medarbejderne et reelt billede af, hvor meget de arbejder, og det kan bidrage til at reducere arbejdspresset. Som arbejdsgiver gør de konkrete data det lettere at spotte udbrændte medarbejdere og sætte fokus på hviletid/arbejdstid og work-life-balance.

4. Effektiviserer arbejdstid

Når du og dine medarbejdere får overblik over, hvordan deres arbejdstimer er fordelt, bliver det nemmere at identificere flaskehalse og effektivisere arbejdstiden og dermed skabe en bedre balance i hverdagen.

Er du klar til det nye lovkrav?

Har din virksomhed endnu ikke en plan for at implementere tidsregistrering af medarbejdernes arbejdstid, er det en god ide at få styr på det nu. Visma Time er nemt at bruge og skalerbart, så du selv vælger, om du udelukkende vil leve op til kravene i den nye lov - eller om du vil bruge de unikke medarbejderdata til meget mere.

Ikon af ur

Start forberedelserne allerede nu

Selvom det kan virke som om, der stadig er lang tid til 1. juli, er det en god ide at begynde at forberede overgangen til tidsregistrering nu. Du kan se eller gense vores webinar om tidsregistrering, hvor vores dygtigste folk inden for jura, HR og strategi giver en overskuelig gennemgang af den nye lov.

Ellers er det for det første en god ide at tage fat i virksomhedens arbejdsmiljøudvalg og/eller samarbejdsudvalg og få indsigt i, hvordan medarbejderne reagerer på den nye virkelighed med tidsregistrering. Hvilke bekymringer, spørgsmål og indvendinger har de? Når du ved det, kan du udarbejde den interne kommunikation med udgangspunkt i det.

Det er også en god idé at få defineret, hvad der tæller som arbejdstid i jeres virksomhed. Arbejde er ikke længere de timer, du står ved samlebåndet på fabrikken eller i industrien, men hvad er det så? Er det, når computeren er tændt? Eller gælder det også den tid, du tænker på arbejdsrelaterede opgaver i toget, i badet eller i sofaen om aftenen? Og gælder den samme definition for alle medarbejdere i forhold til kørsel, kurser, rådighedsvagt og tilkald?

Inden loven træder i kraft, skal du også tage stilling til, om lederne i jeres virksomhed skal godkende tidsregistreringen. Ifølge lovgivningen har medarbejderne pligt til at registrere deres arbejdstid, men det er valgfrit, om lederne skal godkende. Det kan dog være en god ide at indføre, da det giver mulighed for at tale løbende om arbejdsmængder, pres og hviletider, så du som arbejdsgiver passer så godt på dine medarbejdere som muligt.

Forsøg også at forudse, hvilke konflikter, der kan opstå på din arbejdsplads i forbindelse med tidsregistrering - og forbered hvordan du vil tackle dem. Hvad nu, hvis en medarbejder registrerer tid, der ikke er arbejde? Hvordan håndterer I mistillid?

Hold øje med dine medarbejderes trivsel

En jævnlig trivselsmåling kan give indblik i, hvad der rør sig hos medarbejderne her og nu - så du har mulighed for at reagere på det. Sammen med de nye data fra tidsregistrering giver trivselsmåling et konkret udgangspunkt at tale ud fra - og det behøver ikke at være besværligt. Visma Engage gør det nemt, hurtigt og sikkert at undersøge, hvordan det står til med medarbejdertilfredsheden i din virksomhed lige nu.

Brug tidsregistrering til at øge trivslen hos medarbejderne

Skal vi hjælpe jer med at bruge tidsregistrering til jeres fordel? Udfyld kontaktformularen, og lad os tage en uforpligtende samtale om, hvordan Visma Time kan hjælpe med at balancere frihed, fleksibilitet og effektivitet hos jer.

 

Måske vil du også være interesseret i ...